Liberálně-konzervativní akademie > Ročník 2011/2012

Leden 2012

7. ledna se uskutečnily první přednášky Liberálně-konzervativní akademie v roce 2012. Dopolední část dne patřila Ekonomii v podání doc. JUDr. PhDr. Ilony Bažantové, CSc. Její přednáška se věnovala peněžním, měnovým a fiskálním vztahům v národním hospodářství a dále mezinárodně-obchodním vztahům.

Odpoledne pak následovala přednáška z Politického marketingu. Mgr. Tatiana Wartuschová seznámila posluchače s tím, jak fungují, vznikají a jak jsou využívány výzkumy veřejného mínění. Nové poznatky si posluchači mohli hned vyzkoušet, když v závěru dne vytvářeli strategie svých fiktivních politických stran.

Liberálně-konzervativní akademie očima posluchačů

První blok přednáškového pásma byl otevřen tématem Ekonomie v podání docentky Ilony Bažantové. Ačkoliv je pro mne osobně toto téma neustále zamlženo v nepřeberném množství informací z médií, z každodenního života, z vyprávění od přátel, a mám v něm, lidově řečeno, guláš, v podání doc. Bažantové jsem nabyla dojmu, že je to mnohem pochopitelnější a možná ne tak složité, jak jsem si původně myslela. Přednáška byla poutavá, proložená příklady z praktického života. První část byla na téma „Peněžní, měnové a fiskální vztahy v národním hospodářství“. V druhé části jsme zabrousili do „Mezinárodně-obchodních a měnových vztahů“, které jsou v současné době aktuální díky krizi v Eurozóně. Tato krize názorně ukazuje, nakolik je oblast ekonomie složitá, zvláště pak, chopí-li se jí politici potřebující vytvořit něco populistického, a ne ekonomové, kteří lépe vnímají ekonomické zákonitosti. 

V druhé půlce dne bylo otevřeno téma „Výzkumy veřejného mínění“. Přednášející Mgr. Tatiana Wartuschová uvedla v první části průřez kvantitativním a kvalitativním průzkumem veřejného mínění, přičemž byla přednáška doplněna o příklady z praxe, což usnadňuje pochopení pojmů. Závěr byl věnován využívání politických výzkumů veřejného mínění. Opět se jedná o téma atraktivní, jelikož jsou výzkumy nedílnou součástí předvolebních kampaní. Právě průzkumy představují cenný nástroj zisku informací, které lze využít ve svůj prospěch. Záleží jen na nás, zda chceme vytvořit nereálný, ale manipulativní a líbivý postoj, respektive předvolební program, anebo skutečnou a kvalitní nabídku předvolebních témat.

Martina Štěpánková